Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

συνταγή Λεμοντσέλο με παραλλαγή οραντζέλο


Συνταγή λεμοντσέλο
Ένα παιχνίδι που ξεκίνησε πριν χρόνια έτσι απλά ένα ανοιξιάτικο απόγευμα στο κήπο μας , όταν τα κορίτσια και οι φίλοι τους ανεβασμένοι στις λεμονίτσες μας προσπαθούσαν να μαζέψουν τα πιο ψηλά λεμόνια για να φτιάξουν σπιτική λεμονάδα .
Υλικά για 2 λίτρα λεμοντσέλο
8 λεμόνια
1 λίτρο οινόπνευμα ποτοποιίας , η βότκα , ή ρακί , η τζιν
1 λίτρο νερό
900 γραμμάρια ζάχαρη ( σε περίπτωση που σας αρέσει το θολό χρώμα αντικάτήστε ένα μέρος της ζάχαρης με μέλι θυμαρίσιο )
Παρασκευή
Πλένουμε πολύ καλά τα λεμόνια . Τα ξεφλουδίζουμε προσεκτικά , προσπαθώντας να κρατήσουμε την κίτρινη φλούδα και καθόλου την άσπρη ψύχα , γιατί το πικράινει . Ρίχνουμε τις φλούδες σε ένα μεγάλο βάζο με το οινόπνευμα και τα κλέινουμε ερμητικά και το αφήνουμε κλειστό για μια βδομάδα , ανακινώντας συχνά το περιεχόμενο . Προσωπικά επειδή ΄λατρέυω την διαφάνεια συνηθίζω να το αφήνω έξω όπως και το λικέρ τσέρυ .
Στο τέλος της βδομάδας το σουρώνουμε , απομακρύνουμε τις φλούδες ( εγώ , τις φυλάω σε γιάλα στο ψυγείο και τις χρησιμοποιώ αντί για ξύσμα σε κείκ και κουλουράκια μεθυσμένα ) .
Απο την προηγούμενη νύκτα έχουμε ετοιμάσει το συρόπι διαλύοντας την ζάχαρη στονερό πάνω σε χαμηλή φωτιά . Αναμειγνύουμε το κρύο πλέον συρόπι με το λεμονοποτό , και το κλείνουμε σε μπουκάλια για δυο ακόμη βδομάδες . Τοποθετούμε πλέον τα μπουκάλια στο ψυγείο και ανακινούμε συχνά το περιεχόμενο τους .
Ζωγραφίζουμε μπουκαλάκια με χρώματα βιτρώ , το μεταγγίζουμε και το προσφέρουμε στους φίλους μας , με αυστηρή προυπόθεση ανα δεν το καταναλώσουν να το διατηρήσουν στο ψυγείο . φέτος θα γράψουμε πάνω στα μεγάλα μπουκάλια τα υλικά και την συνταγή .
Όσο για τα λεμονάκια που τους πήραμε την φλούδα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μια σπιτική λεμονάδα , ένα lemonpie , ή το καλλίτερο ένα γλυκό με γιαούρτι με λεμόνι το πιο δροσιστικό γλυκό .
Η παραλλαγή έγινε για πρώτη φορά φέτος καθώς φτάσανε απο το κτήμα μια μέρα 2 καλάθια πορτοκάλια και μεταξύ αστέιου και σοβαρού φτάξαμε το orantzello αντικαθιστώντας τα λεμόνια με πορτοκάλια .
Καλή επιτυχία

5 σχόλια:

  1. Μπράβο σας!! Και του χρόνου να είστε καλά να ξαναφτιάξετε! Έξυπνο το "οραντζέλλο"!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σ ευχαριστούμε γλυκειά μου !!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τρελαινομαι για παγωμενο λιμοντσελο!!!στη ροδο ειναι πολυ διαδεδομενο!
    φανταζομαι πως και το αραντσιελο(για να το πουμε κι αυτο με την ιταλικη του ονομασια) θα ειναι εξισου τελειο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απλά με την βότκα το πορτοκάλι βγάζει ακόμη πιο έντονο άρωμα και όταν είναι παγωμένο αφήνει μια ωραία επίγευση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και του χρόνου να ξαναφτιάξετε τα ...τσελο σας, για να χαρίσετε στους αγαπημένους σας!!!
    Η φαντασία και η δημιουργικότητα παντως καλά κρατεί...χιχιχιχι
    Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή