Σάββατο, 30 Απριλίου 2011

καλό μήνα


πρωτομαγιά σαν ζωγραφιά


                                               σε ένα κινέζικο χωριό




                                      ;
πρωτομαγιά στην Ανδρο ( φωτ http://androsfilm.blogspot.com/)




Τετάρτη, 27 Απριλίου 2011

21 Χρόνια !!!!




                                                 περάστε να κεραστείτε !!! γιορτάζουμε





                   21 χρόνια γάμου    ...  
            ακόμη στα κινητά μας ακούγεται ο Frank Sinatra
              παίζουμε  ,χορεύουμε , ξεκαρδιζόμαστε στα γέλια ,
               πεισμώνουμε , θυμώνουμε , ονειρευόμαστε  ,.......
               να μεγαλώνουμε  ως  τρελλοι έφηβοι ........
               και να μεγαλώνουν μαζί μας και οι τρεις υπέροχες κόρες μας !!!

                Θησαυρέ μου σε ευχαριστώ που είσαι δίπλα μου πάντα !!!!!


                               
glitter-graphics.com

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011

Πάσχα σημαίνει Λαμπριάτης



Πάσχα στην Άνδρο σημαίνει “λαμπριάτης”   λέει ο καλός μου 

Λαμπριάτης:
 Ίσως ένα από τα πιο πλούσια και ευωδιαστά πασχαλινά εδέσματα της ελληνικής κουζίνας. Στην Άνδρο η γέμιση του αρνιού είναι πληθωρική διαφέρει δε απο περιοχή σε περιοχή του νησιού 
Στα χωριά του Κορθίου την απαντάμε με ρύζι μυρωδικά και ντόπια τυριά  , στο Συνετί , με πολύ σπανάκι και φρέσκα μυρωδικά λιγότερα αυγά , εντόσθια  και τυριά , τοποθετέιται πάνω σε σχάρα μέσα σε ειδικά φτιαγμένο κλειστό μεταλλικό σκεύος ( το μπανάκι ) , κάτω δε απο τηνσχάρα μπάινει ρύζι , που ψήνεται με τους χυμούς του λαμπριάτη , ένα μοναδικό πιλάφι ισάξιο του γαμοπίλαφου .  Στη Χώρα  η γέμιση έχει συνήθως πολλά διαφορετικά τυρία , αυγά και εντόσθια 
Το κουφάρι γεμίζετε με το παραπάνω μίγμα, ράβετε και τοποθετείτε στο ταψί ψήνετε  αργά σε ξυλόφουρνο για 8-10 ώρες.


Υλικά
1 κατσικάκι 7-8 κιλά
1 μπόλια
2 λεμόνια  , αλάτι , πιπέρι

Για τη γέμιση

τη συκωταριά του κατσικιού ( το συκώτι , τα πνευμόνια ( τα φλίγκουνα) και για όποιον προτιμάει τα νεφρά)
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
30 αυγά , τα 5 βρασμένα σφικτά
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο γάλακτος
1 χεριά φυλλαράκια δυόσμο φρέσκο ψιλoκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλικομμένο
1 κιλό ντόπιο πετρωτή ( αρμεξιά ) ή μανούρι 
1 φλυτζάνι ντόιθπιο βολάκι τριμμένο ή κεφαλογραβιέρα
1 φλυντζάν κυβάκια ανθότυρο
2 τούφες δεντρολίβανο
πιπέρι

Για το ράψιμο
σπάγγο ή νήμα και βελόνα χοντρή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε και σκουπίζουμε το κατσικάκι , για το γέμισμα χρησιμοποιούμε μόπνο τον κορμό χωρίς το κεφάλι ,το λαιμό , τα χεράκια και τα ποδαράκια .
Τρίβουμε το κρέας με τα λεμόνια μέσα έξω , αλατίζουμε και πιπερώνουμε
Ράβουμε με σφικτές βελονιές τα ανοικτά σημεία του κορμού ( λαιμό και κοιλιά ) και αφήνουθμε ένα μικρό  άνοιγμα στο πάνω μέρος του λαιμού για να γεμίσουμε απο κει το κατσικάκι .
Το σκεπάζουμε και το βάζουμε στην άκρη ώσπου να φτιάξουμε τη γέμιση .
Για την γέμιση

Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα ξανθαίνουμε  σε χαμηλή φωτιά με λίγο λάδι σε μεγάλη και ψιλή κατσαρόλα
Κόβουμε τα πνευμόνια  το συκώτι  και τα νεφρά μικρούς κύβους αφαιρώντας τα νευράκια και τα σωτάρουμε με τα κρεμμυδάκια .
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα ένα φλιντζάνι χλιαρό νερό και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν σε μέτρια φωτιά 25 λεπτά περίπου
Χτυπάμε σε ένα δοχείο  15 αυγά , χαμηλώνουμε την φωτιά και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα  μαζί με το ελαιόλαδο . Ανακατεύουμε  με ξύλινη κουτάλα έως ότου πήξουν
Προσθέτουμε , τον δυόσμο, τον άνηθο , αλάτι και πιπέρι .
Προσθέτουμε τα τυρια ( πετρωτή και βολάκι ) ή ( μανούρι και κεφαλογραβιέρα ) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα 
Προσθέτουμε στο μείγμα άλλα 10 αυγά χτυπημένα καλά και το κατεβάζουμε απο την φωτιά .
Κρατάμε όρθιο το κατσικάκι και το γεμίζουμε απο το άνοιγμα που έχουμε αφήσει , εδώ χρειάζεται βοήθεια ένας κρατάει και ένας γεμίζει . Κάθε τόσο προσθέτουμε κι ένα σφιχτό αυγό καθαρισμένο , ώσπου να εξαντληθούν όλα .
Τέλος ράβουμε προσεχτικά με το σπάγγο ή το νήμα το άνοιγμα του λαιμού .
Βάζουμε το γεμιστό μας στο ταψί και το αλείφουμε  με το βούτυρο . Απλώνουμε πάνω του την μπόλια για να διατηρηθεί δροσερό αλλά και ξεροψημένο . Πάνω απο την μπόλια βάζουμε δενδρολίβανο .
Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και το κλείνουμε καλά στις άκρες .
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο ( 250 βαθμούς ) την πρώτη μια ώρα για να πήξει η γέμιση  
Συνεχιζούμε το ψήσιμο σε χαμηλότερο φούρνο ( 180 βαθμούς ) τέσσερεις ώρες ακόμη .
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτό τα τελευτάια 3 λεπτά για ν' αποκτήσει το ψητό μας ροδαλή όψη
Βγάζουμε το κατσικάκι απο τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει ώστε να μπορούμε να το κόψουμε σωστά .
Αφαιρούμε το σπάγγο ή το νήμα και με μεγάλο μαχαίρι κόβουμε φέτες κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και των πλευρών .
Τοποθετούμε τις φέτες σε πιατέλα και σερβίρουμε το λαμπριάτη ντόπιο με κρασί ντόπιο 


συνταγή απο το βιβλίο της φίλης μου Βιβής Παλαιοκρασσά " Εγχειρίδιο ανδριώτικης κουζίνας " 


 

Δευτέρα, 25 Απριλίου 2011

χριστός ανέστη




                                                       χριστός    ανέστη







Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

Ξυλούρης- Βάρναλης Οι πόνοι της Παναγιάς




Οι πόνοι της Παναγιάς





Πού να σε κρύψω, γιόκα μου, να μη σε φτάνουν οι κακοί;

Σε ποιο νησί του Ωκεανού, σε ποια κορφήν ερημική;

Δε θα σε μάθω να μιλάς και τ' άδικο φωνάξεις.

Ξέρω πως θάχεις την καρδιά τόσο καλή, τοσο γλυκή,

που με τα βρόχια της οργής ταχιά θενά σπαράξεις.



Συ θάχεις μάτια γαλανά,θάχεις κορμάκι τρυφερό,

θα σε φυλάω από ματιά κακή κι από κακόν καιρό,

από το πρώτο ξάφνισμα της ξυπνημένης νιότης.

Δεν είσαι συ για μάχητες, δεν είσαι συ για το σταυρό.

Εσύ νοικοκερόπουλο -όχι σκλάβος ή προδότης.



Tη νύχτα θα συκώνομαι κι αγάλια θα νυχοπατώ,

να σκύβω την ανάσα σου ν' ακώ, πουλάκι μου ζεστό

να σου τοιμάζω στη φωτιά γάλα και χαμομήλι,

κ' ύστερα απ' το παράθυρο με καρδιοχτύπι να κοιτώ

που θα πηγαίνεις στο σκολιό με πλάκα και κοντύλι



Kι αν κάποτε τα φρένα σου μ' αλήθεια, φως της αστραπής,

χτυπήσει ο Κύρης τ' ουρανού, παιδάκι μου να μη την πεις!

Θεριά οι ανθρώποι, δε μπορούν το φως να το σηκώσουν!

Δεν είν' αλήθεια πιο χρυσή σαν την αλήθεια της σιωπής.

Χίλιες φορές να γεννηθείς, τόσες θα σε σταυρώσουν!


Καλή  Ανάσταση  


αφιερωμένο εξαιρετικά  στην φίλη μου Υπατία την Αλεξανδρινή 

Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

White Symphony


Δευτέρα, 18 Απριλίου 2011

Βραβείο




καλέ τρέξτε να πάρετε και σεις τα δικά σας  !!!!!

Κυριακή, 17 Απριλίου 2011

Μεγάλη εβδομάδα

έφτασε και πάλι !!!!!

αρχίσαμε λοιπόν τις προετοιμασίες , φέτος θα παραμείνουμε  Αθήνα για πολλούς και διαφόρους λόγους και έτσι αρχίσαμε τα βαψίματα   στις αποθήκες ,σιδερένιες καρέκλες και τραπεζάκια   ( πολύ προκοπή παιδί μου ) , τα πλυσίματα σε μπαλκόνια και αυλές , ανακατατάξεις σε χώρους , ψάξιψο και σενιάρισμα σε σούβλες μικρές και μεγάλες ( για κοκορέτσι , και αμνοερίφιο ), κάρβουνα και δαδιά   και δόστου συνταγές για κουλούρια και τσουρέκια ( αυτά βρε παιδί μου δεν τα πετυχαίνω ποτέ !!!!) και λαμπριάτηδες και γαρδουμπάκια 

ε ρε θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι μέχρι το Μεγάλο Σάββατο !!!!
Σας  υπόσχομαι να καταγράψω όλα τα δρώμενα !!!!

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Χ-Ιλια χρόνια πολλά

                                       Χρόνια πολλά και καλά ξωτικούλι μου !!!!!

                                  



                   18 λοιπόν και μην μου πεις πως ενηλικιώνεσαι ?????????????

                     να λάμπει πάντα το χαμογελό σου κάθε λεπτό  , κάθε ώρα ,  κάθε μέρα
                                                

ένας χρόνος πέρασε ...τα ξαναλέμε




Δευτέρα, 11 Απριλίου 2011

καλή εβδομάδα

 καλή εβδομάδα !!!!!

 τρέξτε να το απολαύσετε !!!!!!!!

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

και ξανά και ξανά .................

οι καρεκλοκένταυροι αποφάνθηκαν ύστερα απο συσκέψεις , συσκέψεων , κοντοκαθισμάτων , γευμάτων , και άλλων επαχθών εργασιών ...........
οι Πανελλήνιες εξετάσεις φέτος ξεκινούν 12 Μαίου ημέρα Πεμπτή , δεν θα μπορούσε βέβαια να είναι Παρασκευή και 13 , λόγω δυσειδαιμονιών


καλή επιτυχία λοιπόν και καλή δύναμη σε όλους παιδιά , δασκάλους ,  γονείς , συγγενείς και φίλους
η ζωή είναι τόσο όμορφη που απλά πρέπει να χαμογελάμε

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

«Πεθαίνει ο Καρτέσιος και πηγαίνει στον παράδεισο.

Τον παίρνει ο Άγιος Πέτρος από τις πύλες για να τον οδηγήσει μέσα.

Καθώς προχωρούν λεειw στον Άγιο Πέτρο: «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Είμαι ο ιδρυτής ενός ολόκληρου φιλοσοφικού κινήματος και αυτός που είπε την ιστορική φράση «Σκέφτομαι, άρα υπάρχω».»

Οπότε ο Άγιος Πέτρος τον χτυπάει φιλικά στην πλάτη και του λεει: «Δεν υπάρχεις, αλλά μην το σκέφτεσαι...».



εγώ πάλι σκέφτηκα να κλέψω την τεχνη του φίλου μου του Σκρουτζάκου όχι βέβαια και την δόξα



Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

τα 206 γεννέθλια



πάντα λάτρευα τους παραμυθάδες , τις παραμυθούδες και φυσικά τα παραμύθια τους
και παραλίγο να μην γράψω ούτε μια γραμμή για τα γεννέθλια του Αντερσεν στις 2 Απριλίου
πόσοι και πόσες δεν μεγάλωσαν με τα παραμύθια του
θυμάστε πιο ήταν το πιο αγαπημένο σας  ??

εγώ λάτρευα το μολυβένο στρατιωτάκι


Η μόνη στιγμή που ο μολυβένιος στρατιώτης στάθηκε κοντά στην αγαπημένη του χορεύτρια ήταν...μέσα στην φωτιά...Λιώσανε και οι δυο στις φλόγες της αγάπης!!!
Το άλλο πρωί, όταν η καμαριέρα μάζεψε τις στάχτες, βρήκε....μια μολυβένια καρδιά και ένα χρυσό δαχτυλίδι...





χρόνια πολλά λοιπόν παραμυθά μου !!!!!
" τα παιδιά γεννιούνται για να είναι χαρούμενα "

Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

O Φίλος μου , ο Γιάννης Ζιώτης


«Όταν στις μεγάλες πόλεις βρέχει, κάποιοι άνθρωποι τρέχουν να κρυφτούν κάτω από τεράστιες ομπρέλες αξιοπρέπειας.Γιατί δεν είναι καθωσπρέπει να κυκλοφορείς βρεγμένος, οι άλλοι θα σε κοιτάζουνε με οίκτο και αυτό δεν είναι καλό για τη δημόσια εικόνα σου.


Όταν στις μεγάλες πόλεις βρέχει, κάποιοι άνθρωποι είναι ... τυχεροί και δεν κρατούν ομπρέλες. Αν φορούν καπέλα, τα βγάζουν. Και όσο πιο βρεγμένοι τόσο πιο ευτυχισμένοι.

Κάπου κρυμμένη σε μια μεγάλη πόλη κι η Υβόννη. Εκεί κι ο Φίλιππος με τον Ηλία. Λίγες ώρες χρειάστηκαν για να αλλάξουν ολοκληρωτικά οι ζωές τους. Και πολλές σταλαγματιές ονείρων. Γιατί εκείνη η βροχή ήρθε αναπάντεχα και κανείς τους δεν έσπευσε να ανοίξει την ομπρέλα του. Η μοναξιά μοιράστηκε και, όταν αυτό συμβαίνει, πόσο πιο εύκολα αντέχεται ... »




Σταλαγματιές ονείρων / ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΙΩΤΗΣ

Ο Γιάννης έχει το χάρισμα να δίνει στις λέξεις πνοή  , να ζωγραφίζει ουρανούς και θάλασσες
να ταξιδεύει αγγίζοντας τα ακροδάχτυλα της ψυχής  ..............................