Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

ο παπα Ιπποκράτης

    αφιερωμένο εξαιρετικά στον παπά Ιπποκράτη , τον ιερέα της Παναγίας της Σάριζας Αποικίων , που απο χθες πια παίζει το σαντούρι του και κερνάει το ρακί του στην γειτονιά των αγγέλωνβρέθηκα σε καλοκαιρινό πανηγύρι


Ίλια 24-9-2004 ( πριν 7 χρόνια )

Οι ήχοι , τα χρώματα και οι εικόνες του καλοκαιριού που φεύγει , γίνονται ένα με τα σύννεφα και καθώς η ζωή μας κυλάει σαν τους αέρηδες διαλέγω πάντα κάποιες στιγμές να με συντροφεύουν όσο θα λείπω απο το νησί μου !!!!

Δεν ξέρω αν εσείς όλοι έχετε κάποια γιορτή το καλοκαίρι . Τα τελευταία τρία χρόνια , ύστερα απο ένα σοβαρό ατύχημα της μητέρας μου έχουμε καθιερώσει να γιορτάζουμε στις 24 Αυγούστου στο εκκλησάκι μας στην Ανδρο τη χάρη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού , του κοσμοδιδάσκαλου .
Αυτό είναι το τελευταίο καλοκαιρινό πανηγυράκι μας !!! Επειδή δε είναι τον Αύγουστο μήνα και το γιορτάζουμε στα Αποίκια της Ανδρου , έρχεται όλο και πιο πολύς κόσμος που μαθαίνει για το έργο του Κοσμά του Αιτωλού και τυχαίνει να βρίσκεται στο νησί για διακοπές .

Στα πανηγύρια συνηθίζεται το σπίτι να είναι ανοιχτό και υπάρχει κέρασμα για όποιον περάσει γνωστό , άγνωστο , φίλο και ξένο .

Οι προηγούμενες μέρες είναι κι αυτές ένα πανηγύρι για μας τους μικρούς και φυσικά και για τους φίλους μας . Την παραμονή το πρωί αφού έχουμε μαζέψει όλα τα απαιτούμενα υλικά ανεβαίνουμε στο σπίτι του παπά Ιπποκράτη και βοηθάμε στο ζύμωμα των άρτων . Ο παπά Ιπποκράτης και η θεία η Κατίνα πάντα βρίσκουν τα πιο όμορφα καλούδια και μας φιλεύουν . Στη συνέχεια αφού κατεβάσουμε τα ταψιά στο φούρνο του χωριού , κατεβαίνουμε στην Αγία Κυριακή - έτσι ονομάζεται το εκκλησάκι μας - για να βοηθήσουμε τη μαμά , τις θείες και τις γιαγιάδες στο καθάρισμα γιατί συνήθως η εκκλησία μας είναι γαλακτισμένη ( ασπρισμένη ) απο τις αρχες Ιουλίου για τη χάρη της .

Το απόγευμα της παραμονής μαζεύουμε λουλουδια απο το κτήμα και τους γύρω μπαξέδες και στολίζουμε την εκκλησία . Υστερα απο τόση προυπηρεσία στους στολισμούς και τα στεφάνια , στους επιταφίους , στα πανηγύρια , οι καλλιτεχνικές μας επιδόσεις έχουν βελτιωθεί τόσο ώστε μας θαυμάζουν και οι μεγάλοι.
Το βραδυ της παραμονής στο σπίτι μαζεύονται όλα τα φαγητά και τα γλυκά παο τα συγγενικά σπίτια και μεις ξαπλώνουμε στα κρεβάτια μας γιατί θα πρέπει να σηκωθούμε νωρίς την μέρα του πανηγυριού .
Νωρίς το πρωί στην εκκλησία όλα μοιάζουν μαγικά . Συνήθως μας προλαβαίνει ο παπα Ιπποκράτης , τακτοποιούμε τα κεριά , ανάβουμε τα λιβάνια και τα καντήλια και το εκκλησάκι μας μοιάζει να φεγγοβολά στολισμένο με τα καλά του και τα πιο όμορφα λουλούδια του χωριού .

Με το λάλλημα της καμπάνας , οι χωριανοί και οι φίλοι προσέρχονται ευλαβικά ,όλοι μαζί , ψέλνουν
κοινωνούν και προσεύχονται μαζί μας . Τελείωνοντας η λειτουργία και η αρτοκλάσία το πανηγύρι συνεχίζεται στο σπίτι μας , μέχρι αργά το απόγευμα και οι ευχές δίνουν και παίρνουν .
" και του χρόνου το πανηγύρι σας ", "καλώς ορίσατε και του χρόνου με υγέια " ,
" καλή πρόοδο στα παιδιά ",


Τι πιο όμορφο απο τις χαρές και τα πανηγύρια στο καλοκαιρινό μας σπιτικό που ανοίγει σαν την βεντάλια και χωράει τόσο πολύ κόσμο !!!!

Αν είσαστε του χρόνου εκεί θα σας περιμένουμε και φροντίστε νάχετε χρόνο , γιατί αργά το μεσημέρι μετά το γεύμα και το ντόπιο κρασί και λίγο πριν τους καταπληκτικούς κουραμπιέδες της θείας Βαγγελίας , ο παπά Ιπποκράτης ξεκινάει και παίζει το σαντούρι του και όλοι εμείς τραγουδάμε .

Θα σας αρέσει σίγουρα .

8 σχόλια:

 1. να είναι καλά εκει που βρίσκεται και αναπαυμένη η ψυχούλα του....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να αναπαυθει η ψυχουλα του και να γεμισει τους ουρανους γλυκες μελωδιες....
  φιλιαΧ2

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Υπάρχουν κάποιοι ιερείς όπως κι εγώ ξέρω έναν τ'έτοιο που κοσμούν την εκκλησία..Ο Θεός θα τον έχει δίπλα του καλή μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. κριμα...καλο του ταξιδι...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. θα τον θυμόμαστε σε γλέντια και χαρές πάντα νάσαστε όλοι καλά

  ΑπάντησηΔιαγραφή